ГоловнаСуспільствоВійна

Досвід АТО змушує Міноборони впроваджувати стандарти НАТО у продовольчому забезпеченні військ

Положення від 2002 року змінять.

Досвід АТО змушує Міноборони впроваджувати стандарти НАТО у продовольчому забезпеченні військ
Фото: mil.gov.ua

Міністерство оборони України має намір почати експеримент із продовольчого забезпечення військ у зоні АТО і переглянути порядок забезпечення відповідно до вимог НАТО.

Про це 13 січня на брифінгу розповіли начальник Центрального управління продовольчого забезпечення тилу Збройних Сил України полковник Олександр Андрух, заступник начальника Центрального управління продовольчого забезпечення полковник Микола Куклюк і представник Проектного офісу реформ Міністерства оборони України Діана Петреня, пише УНІАН.

Андрух зазначив, що положення про продовольче забезпечення ЗСУ від 2002 року буде змінено, оскільки не відповідає ні вимогам НАТО, ні завданням, поставленим у зоні АТО. Наприклад, лише недавно вдалося включити норму про забезпечення військовослужбовців, які перебувають на сході України, бутильованою водою, збільшити норму харчування і забезпечити їм у польових умовах мобілізованих громадян і офіцерів.

У найближчому майбутньому відбудеться перехід від продовольчих норм до замовлення продуктів за каталогом, що використовують у забезпеченні українських миротворчих контингентів у Ліберії, Конго та Косові.

"Головним завданням експерименту, який зараз проходить у Збройних Силах України, є впровадження каталогу замість нинішніх норм харчування. Після його випробування буде прийнято рішення про поширення експерименту на інші військові частини, в яких послуги будуть надаватися підприємствами", - зазначив Куклюк.

Іншим ключовим елементом реформи системи продовольчого забезпечення буде вдосконалення системи електронних торгів, яка почала діяти для закупівлі продовольства. За словами Петрені, в рамках експерименту ціни на харчування визначаються через пілотну систему електронних закупівель ProZorro.

Нова система закупівель, натхненником якої є заступник міністра економіки Максим Нефьодов, покликана відсікти від державних коштів тіньові структури, пов'язані з оточенням Віктора Януковича, і заохочувати до участі в тендерах публічні компанії з конкурентними цінами і якісними послугами та продукцією.

У 2015 році, за даними Мінекономіки, завдяки ProZorro під час 25 тис. тендерів на загальну суму 5,7 млрд гривень вдалося заощадити понад 400 млн. Як зазначила Петреня, наприкінці січня буде підготовлено підсумкову доповідь Кабінету Міністрів України про результати продовольчого експерименту. Після цього рішенням уряду експеримент заплановано поширити в Збройних Силах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram