ГоловнаСуспільствоВійна

Bild: Росія витрачає €79 млн в місяць на утримання Донбасу

Готівкові рублі привозять щоразу в спеціальних поїздах

Bild: Росія витрачає €79 млн в місяць на утримання Донбасу
EPA/UPG

Росія щомісяця витрачає близько 79 млн євро (2,1 млрд гривень, 6,6 млрд рублів) на виплату зарплат і пенсій на Донбасі, щоб гарантувати існування "ДНР" і "ЛНР". Про це йдеться у розслідуванні Bild.

Німецьке видання зазначає, що після припинення українських виплат у липні 2014 року і аж до середини весни 2015 року сепаратисти були фактично нездатні забезпечити нарахування зарплат і пенсій жителям окупованих регіонів. Однак у квітні ситуація змінилася: бюджетники та пенсіонери почали регулярно отримувати рублеві виплати, хоч і в урізаному обсязі. Bild пов'язує це з початком роботи у Росії так званої "міжвідомчої комісії з надання гуманітарної підтримки постраждалим територіям південно-східних районів Донецької та Луганської областей України".

Російські рублі потрапляють на територію України на спеціальних поїздах, які приходять раз на місяць у Суходольськ, Дебальцеве й Ілловайськ. Після цього гроші розвозять на інкасаторських автомобілях в інші населені пункти окупованого Донбасу.

Для того, щоб забезпечити стабільні виплати, Росії доводиться щомісяця відправляти на Донбас по 79 млн євро готівкою (у рублевому еквіваленті). На рік це виходить майже 950 млн євро, що приблизно відповідає річному бюджету Вірменії чи Молдови.

Втім, ці витрати - швидше за все, тільки частина того, що Росія витрачає на сепаратистів, зазначає видання. Вони не враховують газ, бензин, їжу, гуманітарні поставки і озброєння для загонів бойовиків. З урахуванням цього загальні витрати РФ збільшуються ще на кілька сотень мільйонів євро на рік. "Більш уважне вивчення ситуації із забезпеченням у "бунтівних районах" дозволяє назвати їх колонією Росії, яка була створена і підтримується Москвою", - йдеться у публікації.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив, що в 2016 році окупований Донбас повернеться під суверенітет України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram