ГоловнаСуспільствоВійна

В ОБСЄ заявили, що "сірих зон" на Донбасі не існує

Заступник голови спецмісії закликав сторони конфлікту відійти від лінії зіткнення

В ОБСЄ заявили, що "сірих зон" на Донбасі не існує
Александр Хуг

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ виявила, що бойовики на Донбасі і бійці антитерористичної операції просувають свої позиції ближче до лінії зіткнення.

Про це на брифінгу заявив заступник голови СММ ОБСЄ Александр Хуг, передає телеканал "112 Україна".

"Вони підтягують вперед, пересувають свої позиції, війська та обладнання у спірні зони, і таким чином лінія розмежування якось змінюється. Це такий міф, тому що ніколи не існувало "сірих зон", існують тільки зони, що знаходяться під реальним контролем однієї або іншої сторони. Звичайно, відбуваються пересування, але ці пересування не перетинають лінію дотику. Що в реальності відбувається, що вони просувають свої позиції ближче до лінії зіткнення, і ті позиції, які раніше залишалися не зайнятими з будь-яких тактичних причин, їх тепер займають", - сказав він.

При цьому, він підкреслив, що лінія розмежування нікуди не пересунулася

"Але ми бачимо певні пересування біля Павлополя і Комінтернового. У результаті, відбулося звуження зони безпеки, що означає, що збройні групи, які не довіряють один одному, наблизилися один до одного і стоять навпроти один одного досить близько, розпалюється напруга і там відбувається певна кінетична така діяльність", - сказав Хуг.

Заступник голови СММ ОБСЄ закликав сторони відійти назад.

"Ми очікуємо, що обидві сторони поважатимуть дух і букву своїх угод, які створюють зону безпеки. Ця зона безпеки передбачає, що є таке місце, де немає небезпеки, зона, де немає загрози. Зона, коли односторонні рухи і передислокація не посилюють страхи і напругу", - додав він.

За його словами, спостерігачі побачили спорожнілі майданчики для відведеного озброєння з одного боку і відносно мало озброєння на таких майданчиках з іншого боку. Крім того, за останні кілька місяців обидві сторони передислокували позиції ближче один до одного, зокрема на околицях Горлівки та Зайцевого.

Нагадаємо, раніше СММ ОБСЄ відкрила дві нові передові патрульні бази у Красноармійську та в Світлодарську Донецької області. Таким чином, тепер спостережні пункти ОБСЄ знаходяться у чотирьох районах, контрольованих українським урядом - у Волновасі, Красноармійську, Світлодарську (Донецька область), у Новоайдарі (Луганська область); а також у трьох районах, окупованих бойовиками "ДНР-ЛНР" - Стаханові (Луганська область), Горлівці та Дебальцевому (Донецька область).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram