ГоловнаСуспільствоВійна

Військова прокуратура РФ відмовила в повторній перевірці загибелі 159 солдатів

По кожному конкретному випадку можна буде працювати, тільки якщо погодяться родичі

Військова прокуратура РФ відмовила в повторній перевірці загибелі 159 солдатів
Фото: EPA/UPG

Головна військова прокуратура Росії не знайшла порушень законодавства, проводячи розслідування кримінальних справ про загибель 159 російських військових з початку 2014 до середини 2015 року.

Про це відомство повідомило у відповіді на запит правозахисників, інформує Русская служба Би-би-си.

За словами члена правління Міжнародного товариства "Меморіал" та голови комісії з військово-цивільних відносин Ради з прав людини при президенті РФ Сергію Кривенку, запит до прокуратури був направлений у грудні. Він стосується розслідування загибелі військовослужбовців, яке Кривенко опублікував у своєму блозі.

У запиті правозахисник аналізує повідомлення про загибель військових, опубліковані у відкритих джерелах в період з 1 січня 2014 року по 30 липня 2015 року. Всього він знайшов повідомлення про 159 військових, де були вказані прізвище та ім'я, а також номер військової частини, де вони служили.

У 80 з 159 випадків інформації про причини загибелі в ЗМІ не було, зазначає правозахисник. Найбільше таких випадків було в другому півріччі 2014-го року. У 72 випадках не було ні згадки про регіоні, ні інформації про початок перевірок за фактом загибелі військового. Зростання кількості подібних випадків збігся із загостренням конфлікту на сході України.

Всього з липня по грудень 2014 року Кривенко нарахував 108 повідомлень про загибель військовослужбовців. Регіон був названий лише в 28 з них.

"Я просив повідомити по кожному військовослужбовцю. Вони відповіли дуже загально, не згадавши конкретних військовослужбовців, відповіли, що у всіх випадках перевірки проводяться, все нормально, все законно, кримінальні справи не порушувалися. Отримано ось таку відповідь ні про що", - пояснив правозахисник.

"По кожному конкретному випадку можна буде працювати, тільки якщо родичі погодяться і дадуть повноваження запитувати. Якщо на мене вийдуть родичі, які захочуть дізнаватися інформацію про загиблих, то ми будемо з ними працювати", - заявив Кривенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram