ГоловнаСуспільствоВійна

Для проведення виборів на Донбасі необхідна політична воля Росії, - Кучма

У Мінську завершилося засідання Тристоронньої контактної групи

Для проведення виборів на Донбасі необхідна політична воля Росії, - Кучма
Леонид Кучма

Представники України у Тристоронній контактній групі стурбовані систематичним порушенням режиму припинення вогню з боку проросійських бойовиків.

Про це заявив екс-президент Леонід Кучма після закінчення засідання, повідомила його прес-секретар Дарина Оліфер у Фейсбуці.

Він також зазначив, що з кожним днем кількість обстрілів зростає. Так, учора ця цифра сягнула рекордних 91 випадку. При цьому, в лютому найменша кількість обстрілів становить 50. Кучма підкреслив, що сепаратисти все частіше використовують заборонені озброєння великих калібрів. При цьому у спостерігачів ОБСЄ як не було, так і немає повного доступу до всіх територій, підконтрольних бойовикам, в тому числі кордону з Росією. Також тривають поставки Росією військової техніки, озброєнь і боєприпасів на Донбас.

"Ще раз підкреслюю: без реалізації положень про безпеку Мінська рухатися далі в напрямку врегулювання ситуації не видається можливим. Яким чином ми маємо забезпечити проведення місцевих виборів на Донбасі, відновлення інфраструктури, поліпшення соціально-економічного становища жителів окупованих районів, коли постійно відбуваються обстріли, сутички і так далі?" - підкреслив Кучма.

Він також зазначив, що Україна залишається вірною взятим на себе зобов'язанням і готова виконувати Мінські домовленості в повному обсязі. За словами Кучми, влада налаштована на напрацювання модальностей місцевих виборів на Донбасі відповідно до українського законодавства, стандартів ОБСЄ і під наглядом БДІПЛ ОБСЄ.

"Вибори є принципово важливим питанням. Водночас, Україна не може забезпечити їхнє проведення виключно власними зусиллями, для цього необхідна політична воля і конструктивний підхід з боку Росії", - зазначив Кучма.

Окрему увагу сьогодні було приділено питанню звільнення заручників.

"Україна наполягає на допуску експертів Міжнародного Комітету Червоного Хреста в місця утримання полонених в окремих районах Донецької і Луганської областей та на якнайшвидшому звільненні українських громадян", - заявив екс-президент.

Нагадаємо, раніше держсекретар США Джон Керрі заявив, що Росія може або повністю виконати Мінські угоди, або далі терпіти санкції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram