ГоловнаСуспільствоВійна

Рада закликала РФ припинити викрадати українців і підтримувати бойовиків

Депутати звернулися до парламентів іноземних держав

Рада закликала РФ припинити викрадати українців і підтримувати бойовиків
Фото: Ольга Якимович

Верховна Рада закликає Росію припинити практику викрадень, незаконних затримань і арештів громадян України.

За прийняття проекту постанови №4042 в цілому проголосували 236 депутатів при мінімально необхідних 226.

"Верховна Рада України вимагає від Російської Федерації негайно припинити окупацію Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, окремих районів Донецької та Луганської областей... Припинити практику викрадень, незаконних затримань і арештів громадян України, заборону на в'їзд представникам кримськотатарського народу на територію Кримського півострова, порушення свободи слова і засобів масової інформації, обмеження свободи віросповідання і мирних зібрань", - йдеться в тексті звернення.

Також депутати закликають РФ припинити прямо або побічно підтримувати бойовиків на своїй території і на території України - перестати їх фінансувати і постачати їм військову техніку і озброєння. Україна закликає продовжувати чинити тиск на РФ як країну, яка грубо порушує статут ООН, Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року (Будапештський меморандум).

Рада закликала парламенти іноземних держав, парламентські асамблеї і міжнародні організації проінформувати Росію про неприпустимість застосування вбивств, позасудових страт, тортур та інших жорстоких видів поводження з заручниками і місцевими жителями окупованої нею території.

"Всупереч "Мінським домовленостями" Росія і керовані нею незаконні збройні формування не вжили жодних кроків для виконання гуманітарних пунктів, зокрема звільнення захоплених ними заручників... Практика насильства, переслідувань і шантажу з боку російських окупаційних сил і бойовиків набула особливо жорстокого характеру до захоплених заручників з числа місцевих жителів, журналістів, волонтерів, представників Збройних Сил України та інших силових відомств", - йдеться у зверненні.

Також наголошено, що в заручниках у бойовиків перебувають 137 громадян України, невідомою залишається доля 694 осіб.

"Особливе занепокоєння викликають нещодавно озвучені погрози з боку бойовиків про готовність застосовувати до заручників страту", - йдеться у зверненні.

Рада закликає парламенти іноземних держав вимагати від Росії негайного надання доступу Міжнародному комітету Червоного Хреста до заручників і залучення його до пошуку зниклих безвісти й ідентифікації тіл загиблих.

Нагадаємо, раніше представник України в Контактній групі з питань Донбасу Леонід Кучма констатував ескалацію конфлікту на Донбасі і заявив, що для проведення виборів на сході України "необхідна політична воля Росії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram