ГоловнаСуспільствоВійна

Стали відомі підсумки чергової зустрічі в Мінську щодо Донбасу

Обстріли бойовиків блокують прогрес у всіх темах переговорів.

Стали відомі підсумки чергової зустрічі в Мінську щодо Донбасу
Фото: twitter.com/BelarusMID

У Мінську завершилося чергове засідання Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу.

Про підсумки зустрічі повідомила прес-секретар Леоніда Кучми (уповноважений від України на переговорах) Дарина Оліфер у фейсбуці.

За її словами, недотримання бойовиками режиму припинення вогню не дозволяє рухатися далі практично з жодного питання.

"Особливо гостро стоїть питання систематичних обстрілів пунктів в'їзду і виїзду на лінії зіткнення, оскільки ці обстріли становлять небезпеку безпосередньо для мирних жителів. Постійні обстріли не дозволяють фахівцям повноцінно працювати над розмінуванням", - зазначила Оліфер.

Україна запропонувала, щоб питаннями розмінування у т.зв. "сірій зоні" зайнялися експерти однієї з міжнародних гуманітарних організацій, а саме - взяли на себе маркування замінованих ділянок.

Оліфер підтвердила, що 26 лютого буде звільнено четверо людей, які перебувають у заручниках у "ЛНР".

Україна в Мінську зажадала допустити фахівців Міжнародного Комітету Червоного Хреста і "Лікарів без кордонів" до українських заручників і до ув'язнених в "ДНР" та "ЛНР".

З політичних питань позиція України залишається незмінною: проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей можливе тільки після того, як запанує повний режим тиші, виведення з території України іноземних військових підрозділів, передача Україні контролю над українсько-російським кордоном.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи відбудеться в Мінську 2 березня - напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн Нормандської четвірки в Парижі, запланованої на 3 березня. Саме в Парижі мають розглянути ключові рішення з політичних питань, з питань безпеки, а також щодо гуманітарних аспектів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram