ГоловнаСуспільствоВійна

"ЛНР" обіцяє обмін журналістки Варфоломєєвої 3 березня

Дівчина, зі слів очевидців, важить 30 кг

"ЛНР" обіцяє обмін журналістки Варфоломєєвої 3 березня
Фото: http://detector.media/

"ЛНР" 3 березня може відпустити журналістку Марію Варфоломєєву, яка вже понад рік перебуває в полоні у бойовиків, в обмін на двох осіб.

Про те, що в четвер відбудеться додатковий обмін, щоб виконати домовленість у Мінську щодо чотирьох українських заручників, повідомляє інформресурс луганських сепаратистів "ЛуганскИнформЦентр" з посиланням на представника "ЛНР" Ольгу Кобцеву.

"Щойно переговорили з українською стороною: у нас обмін відбудеться 3 числа о 13.00 на мосту біля міста Щастя. Формат наразі "один до двох", - повідомила вона.

Нагадаємо, 26 лютого в районі Щастя відбувся обмін трьох українських заручників (один військовий і двоє цивільних) на шістьох сепаратистів. При цьому раніше анонсувався обмін у форматі "4 на 8". З'ясувалося, що четверта, кого бойовики мали відпустити, - Варфоломєєва.

Звільнені з полону 26 лютого цивільні розповіли, що "ЛНР" готувала Варфоломеєву до передачі СБУ, але чомусь в останній момент обмін зірвався. За їхніми спостереженнями, виглядає дівчина погано, важить близько 30 кг.

9 січня 2015 року бойовики схопили Варфоломеєву під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. За словами журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в "коригуванні артилерійського вогню", за що їй загрожує 15 років "ув'язнення".

До окупації Луганська Варфоломєєва працювала в місцевому виданні "Свободный репортер", також співпрацювала з інтернет-виданням "Восток-медиа" та центральними телеканалами.

Волонтер Харківської правозахисної групи Юрій Гуков, який брав участь у переговорах щодо звільнення Марії Варфоломєєвої, раніше говорив, що "ЛНР" хоче обміняти журналістку на чоловіка, який приніс на блокпост банку меду з вибухівкою. Українська сторона вважала такий обмін неприйнятним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram