ГоловнаСуспільствоВійна

МЗС: Росія не виконала жодного пункту Мінських угод

Війська РФ, як і раніше, безперешкодно перетинають неконтрольовані ділянки кордону, здійснюють ротацію і постачають техніку й озброєння бойовикам

МЗС: Росія не виконала жодного пункту Мінських угод
Фото: http://zakonplus.com.ua

Російська Федерація не виконала жодного свого зобов'язання в рамках Мінських угод для припинення війни в Донбасі.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ, опублікованій на офіційному сайті відомства.

Зазначають, що війська РФ, як і раніше, безперешкодно перетинають неконтрольовані ділянки кордону на Донбасі, здійснюють ротацію і постачають техніку й озброєння.

"Росія і контрольовані нею бойовики продовжують військові провокації, в тому числі із застосуванням зброї, яку слід відвести під контролем і моніторингом ОБСЄ: реактивні системи залпового вогню, самохідна артилерія, міномети калібру 82 і 120 міліметрів", - йдеться в повідомленні.

МЗС також наголошує, що спостерігачі ОБСЄ досі не мають повного, безпечного і безперешкодного доступу до територій, контрольованих проросійськими сепаратистами, а також до держкордону з РФ для встановлення там зони безпеки, як це передбачено Мінськими домовленостями.

"Від початку російської агресії в Україні загинули понад 2600 українських військовослужбовців і понад 9000 отримали поранення", - йдеться в заяві МЗС.

Зазначають також, що бойовики перешкоджають звільненню понад 130 українських заручників, "утримуючи їх у нелюдських умовах, піддаючи тортурам і погрожуючи стратою відповідно до кримінального кодексу неіснуючої країни - СРСР". При цьому РФ продовжує політичні переслідування громадян України і відмовляється звільнити українських політв'язнів Надію Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка й інших, які незаконно перебувають на території РФ.

МЗС наголошує, що Україна послідовно виконує взяті на себе зобов'язання безпекового, політичного, гуманітарного і соціально-економічного характеру. Також уряд України продовжує постачати газ і електроенергію на підконтрольні бойовикам території, здійснювати виплату пенсій та інших соціальних виплат українським громадянам на окупованій території.

Нагадаємо, через недотримання бойовиками режиму припинення вогню на засіданні Контактної групи в Мінську 24 лютого не було досягнуто прогресу практично з жодного питання. Наступне засідання групи пройде 2 березня - напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки" в Парижі, запланованої на 3 березня. Саме в Парижі мають розглянути ключові рішення з політичних питань, з питань безпеки, а також з гуманітарних аспектів.

Наприкінці січня Україна відхилила ідеї "ДНР" про реформу Конституції. Бойовики хотіли квоту у Верховній Раді, поголовну амністію і широку автономію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram