ГоловнаСуспільствоВійна

Половина країни вважає Мінські угоди невигідними для України

При цьому існує розуміння, що відмова від них призведе до війни або втрати допомоги від Заходу

Половина країни вважає Мінські угоди невигідними для України
Фото: Макс Требухов

Понад 51% українців вважають, що Мінські угоди не вигідні для України.

Про це свідчить соцопитування, проведене в середині лютого Інститутом Горшеніна. Його результати представили у вівторок, 1 березня 2016 року.

На питання "Чи можна назвати Мінські угоди вигідними для України" 26,3% респондентів відповіли, що швидше ні, а ще 25,3% - що точно ні. Впевнені у правильності Мінських угод всього 6,4% опитаних. Ще 21,8% заявили, що швидше так, угоди вигідні Україні. Кожному п'ятому респонденту (20,2%) важко відповісти.

При цьому більшість громадян розуміють, що відмова від Мінських угод не принесе Україні нічого хорошого. 23,6% респондентів вважають, що в такому разі на Донбасі відновляться активні бойові дії, 22,6% - що західні партнери перестануть підтримувати Україну, 12,2% - що Росія може захопити інші області України, 6,4% - що Росія може захопити всю країну. Частка тих, хто впевнений у тому, що нічого не станеться і все залишиться, як є, становить 18,8%.

Інший наслідок відмови від Мінських угод назвали 1,5% опитаних, не змогли відповісти - 14,9%.

Респондентів також запитали про їхнє ставлення до наглядової місії ОБСЄ на Донбасі. Відповіді показали, що серед українців переважає негативна оцінка: точно негативно діяльність місії оцінили 19,6% опитаних, 27,3% - швидше негативно. Позитивну оцінку надали 35,6% респондентів (7,2% - впевнено, 28,4% - з деяким сумнівом). Не змогли відповісти на таке питання 17,5% респондентів.

Дослідження проводилося з 8 по 17 лютого. Загалом у ньому взяли участь 2000 респондентів, які мешкають в усіх регіонах України (без урахування населення окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей). Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 2,2%.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко вважає, що Мінські угоди - єдиний спосіб для політичного вирішення конфлікту на Донбасі. При цьому він на початку лютого заявив європейським партнерам, що Україна більше не може впроваджувати їх в односторонньому порядку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram