ГоловнаСуспільствоВійна

"ДНР" створила групу з 800 бойовиків для захоплення "сірої зони" біля Авдіївки

Україна стурбована погіршенням ситуації на Донбасі.

"ДНР" створила групу з 800 бойовиків для захоплення "сірої зони" біля Авдіївки
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву з приводу подій останніх днів біля Авдіївки, в якій звинувачує бойовиків у спробі просунутися вглиб "сірої зони".

Як сказано в заяві, з цією метою так званий "Перший армійський корпус" (тобто війська "ДНР") створив угруповання з 800 бойовиків. У його складі - близько 10 танків, 30 броньованих машин, до 13 артилерійських знарядь (калібру 122-мм і 152-мм типу "Мста-С", "Гіацинт-С", "Гвоздика", "Нона-С"), до 20 мінометів, до 4 одиниць РСЗО "Град".

Бойовики активізували розвідку із застосуванням диверсійно-розвідувальних груп і безпілотників, а також посилили візуальне спостереження за рахунок спостережних постів і снайперських пар. Передовим підрозділам поповнюють запаси боєприпасів і матеріально-технічних засобів.

"За останню добу з боку НЗФ зафіксовано 71 випадок порушення припинення вогню по позиціях ЗС України, в т. ч. 26 обстрілів із забороненого озброєння. Середньодобова інтенсивність обстрілів у н. п Авдіївка і прилеглих до неї районах залишається на високому рівні і становить близько 30 обстрілів. При цьому бойовики активно використовують танки, артилерію і міномети", - заявили в МЗС.

У заяві наголошено, що провокації в районі Авдіївки призводять до жертв серед військовослужбовців і мирного населення, а також загрожують гуманітарною катастрофою в регіоні. "Росія повинна розуміти, що в разі руйнування Донецької фільтрувальної станції, відновлення якої її представники узгодили в рамках Робочої підгрупи щодо соціально-економічних питань Тристоронньої контактної групи, в регіоні може спалахнути епідемія дизентерії та гепатиту", - зауважують у МЗС.

Росія відмовилася гарантувати безпеку для першого заступника голови СММ ОБСЄ Олександра Хуга, який хотів особисто ознайомитися з ситуацією в Авдіївці. На думку України, це чергове свідчення того, що Росії не потрібен об'єктивний моніторинг та верифікація режиму припинення вогню.

Нагадаємо, з початку березня Авдіївка стала найгарячішою точкою в зоні АТО. Результатом погіршення ситуації став перехід Авдіївської промзони під контроль ЗСУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram