ГоловнаСуспільствоВійна

Правозахисники вже два тижні не знають, де перебуває Сенцов

У Росії існує така практика - катати політв'язнів по країні

Правозахисники вже два тижні не знають, де перебуває Сенцов

Члени Громадської спостережної комісії Челябінської області ініціювали кампанію пошуку українського режисера Олега Сенцова, засудженого до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у тероризмі.

Про це повідомила представник комісії Тетяна Щур у Фейсбуці.

За її словами, нинішнє місцезнаходження Сенцова невідоме вже два тижні після того, як його відправили з Челябінська. Щур повідомила, що підготувала звернення до членів ГСК уральських і сибірських областей. Також вона закликала підключити до пошуку українську сторону, журналістів і правозахисників.

"Ось уже два тижні нам невідоме місцезнаходження Олега Сенцова. Після того, як у ніч із 6-го на 7 березня з незнайомого номера прийшло повідомлення про те, що Олега етаповано з Челябінська, відомостей про нього не надходило. Звертаємося до вас з пропозицією подати запити до своїх регіональних Управлінь виконання покарань про те, чи не перебуває Сенцов Олег Геннадійович, 1976 року народження, у слідчих ізоляторах цього регіону", - написала Щур.

Вона також зазначила, що, як правило, у кожному суб'єкті РФ є не більше ніж один-два слідчі ізолятори, куди відправляють етапованих в'язнів. Члени ГСК знають, у яких установах розташовані так звані "пересилки".

"Згідно із законом, ФСВП має право не повідомляти, де саме цієї миті перебуває той, кого етапують. Але начальник ізолятора зобов'язаний надати дані про перебування в'язня під його дахом", - наголосила вона.

"У Росії існує така практика - катати політв'язнів по країні. Наприклад, довезли до Тихого океану - і назад. Людину це виснажує, ніхто не знає, де вона. Правоохоронці відповідають, що не зобов'язані повідомляти, де перебуває в'язень", - пояснив Микола Щур в коментарі "Укрінформу".

Нагадаємо, суд постановив відправити ще одного фігуранта так званої "справи Сенцова" Геннадія Афанасьєва відбувати покарання ближче до дому - в Крим. Спочатку його відправили відбувати покарання в Комі. Але він подав скаргу і попросив перевести його в одну з кримських колоній. У рішенні суду зазначено, що за Афанасьєвим визнається право на відбування покарання в колонії, розташованій максимально близько до місця проживання, як це закріплено у ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram