ГоловнаСуспільствоВійна

Свідок захоплення Савченко в полон сидить в естонській колонії, - ЗМІ

35-річний Поляков воював за луганських бойовиків

Свідок захоплення Савченко в полон сидить в естонській колонії, - ЗМІ

Ймовірний свідок захоплення в полон української льотчиці Надії Савченко Володимир Поляков відбуває покарання в естонській колонії.

Про це повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на естонську газету Postimees.

За інформацією видання, громадянин Естонії Поляков, який воював за луганських сепаратистів, 17 червня 2014 року перебував на блокпосту в селищі Металіст і був поранений, ймовірно, під тим самим артобстрілом, під яким загинули двоє російських журналістів. У їхній загибелі російська влада звинуватила Савченко, захоплену в полон раніше.

Після поранення Поляков повернувся до Естонії, де був затриманий за запитом української прокуратури. Суд Таллінна відмовився видавати його Україні, і зараз 35-річний Поляков сидить в естонській в'язниці.

Про те, що Поляков міг бути свідком подій, пов'язаних із Савченко, журналістів наштовхнуло інтерв'ю ще одного сепаратиста на прізвисько "Ілім" виданню "Медуза".

Бойовик розповів, що після того як він відвіз льотчицю в Луганськ, він став свідком загибелі російських журналістів, а також поранення бійця з позивним "Француз", який після поранення повернувся в Прибалтику, де був затриманий. Під опис "Француза" підпадає Поляков - він високого зросту і раніше служив у французькому легіоні, від чого у нього могло з'явитися таке прізвище.

Поляков же стверджує, що під Луганськом він не воював, а працював перекладачем на переговорах сепаратистів та інспекторів ОБСЄ.

Нагадаємо, в Росії Савченко звинувачують в тому, що, будучи добровольцем в батальйоні "Айдар", 17 червня 2014 року вона передала товаришам координати для артобстрілу, внаслідок якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк та Антон Волошин. Також у справі стверджується, що потім Савченко незаконно проникла на територію Росії, де її затримали.

Насправді Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули Корнелюк і Волошин, її незаконно вивезли до Росії, де проти неї і сфабрикували справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram