ГоловнаСуспільствоВійна

Героєві статті LB.ua, який звинуватив командування ВМСУ в крадіжці, заборонили ночувати в його військовій частині (оновлено)

Жити Ігореві Руляку ніде.

Героєві статті LB.ua, який звинуватив командування ВМСУ в крадіжці, заборонили ночувати в його військовій частині (оновлено)
Фото: Юлия Сущенко

Військовослужбовцю ВМСУ Ігореві Руляку, який рік тому звинуватив голову ВМСУ Сергія Гайдука і командування в розкраданні майна флоту, знищенні кораблів і кумівстві, заборонили ночувати в його військовій частині. Про це Ігор Руляк повідомив LB.ua по телефону.

"Мене вчора з частини о 1-й ночі вигнали в шортах і капцях - тому що їм моя позиція в горлі стоїть. Жити мені ніде", - повідомив матрос.

Він розповів, що командир ВЧ а3163, капітан першого рангу Шайволодян Шаген Рафікович особисто приїхав у спортзал, де Ігор займався.

"Командир сам приїхав з дому - уявіть собі рівень. Викликав чергового. Я був у спортзалі - в шортах, у футболці. Мене вивели на КПП і сказали: бувай", - повідомив Руляк, який провів решту ночі в миколаївському хостелі.

Тепер йому заборонено перебувати в частині, до якої він приписаний, після 17:00.

За його словами, командир мотивував свій вчинок тим, що нібито "немає житлового фонду в частині. На запитання про надання житла мені сказали звернутися до президента", - сказав Руляк.

Однак справжня причина такого вчинку - суто політична, впевнений він.

"Зараз буде змінюватися керівництво ВМСУ. І вони намагаються швиденько мене звільнити, суд призначили за те, що я не приймаю керівництво полігоном. Але вони ж бачать, що я виграю цей суд. Намагаються так тиснути психологічно", - сказав Руляк.

Півтора місяця тому наш співрозмовник зустрічався із заступником міністра оборони України Олександром Дубляном, який обіцяв допомогти Ігореві з переведенням. Матрос хоче повернутися у свою частину в Одесі, щоб служити на кораблі. Нагадаємо, влітку його перевели з Одеси в Миколаїв на посаду інструктора полігону, котрого не існує.

ОНОВЛЕННЯ 04.04.

4 квітня з редакцією зв'язався згаданий у новині капітан 1-го рангу Шаген Шайволодян, який побажав також прокоментувати ситуацію. За його словами, Руляк "зі самого початку прибуття у військову частину не бажає дотримуватися законів, статуту і вимог командирів-начальників, що йому прямо наказано".

Шайволодян також заявив, що Руляк порушує дисципліну і "не виконує наказів командування, які він вважав злочинними, протиставляє себе колективу". "З цього приводу були проведені загальні збори військовослужбовців контрактної служби і мобілізованих. І рішенням загальних зборів його ж товаришів-товаришів по службі було клопотати перед командиром частини про звільнення Руляка з лав Збройних Сил", - сказав командир частини.

Він повідомив, що 1 квітня він до 11:00 проводив у частині прийом охочих вступити на контрактну службу, які прибули з військкомату. Перевіряючи після цього розміщення новоприбулих, Шайволодян зайшов у зал для фізичних вправ у казармі для "строковиків", де займався Руляк.

"Я запитав, що він там робить після 22-ї, коли у військовій частині - відбій, це розпорядок. На що Руляк у присутності солдатів строкової служби почав мені хамити", - сказав Шайволодян. Тоді за допомогою чергового по частині матроса вивели з розташування. Він викликав наряд патрульної поліції.

"Я до першої години ночі спілкувався з представниками патрульної поліції за його скаргою. Дали йому можливість зайти на територію частини, забрати речі і вийти за територію", - додав командир частини.

Щодо житла, Шайволодян зазначив, що на території ВЧ немає гуртожитків для контрактників. А документів про постановку в чергу на забезпечення житлом Руляк не оформляв.

Щодо забезпечення Руляка (той отримує 32 грн), його командир зазначив, що, з огляду на те, що Руляк "відмовився приймати посаду, на яку його призначив командувач ВМСУ" (інструктора полігону, якого, по суті, не існує в частині - LB.ua), матроса попередили, що він, після 2 місяців збереження окладу з попередньої посади, буде отримувати виплату тільки за військове звання (32,5 грн). Руляк відповів, що гроші його не цікавлять, він оскаржив у суді своє переведення і чекає на рішення.Ігор Руляк - доброволець, учасник бойових дій. Корінний севастополець, він почав службу у флоті в Криму, перебрався на материк після анексії півострова Росією.

З серпня 2015 року, після виходу на LB.ua інтерв'ю з його критикою на адресу керівництва флоту, Руляк практично не отримує зарплати (йому нараховують по 32,5 грн на місяць).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram