ГоловнаСуспільствоВійна

У Мінську домовилися про звільнення з полону бойовиків 25 українців

Тристороння контактна група обговорила кілька ключових питань

У Мінську домовилися про звільнення з полону бойовиків 25 українців
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

У Мінську завершилося засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі, під час якого сторони домовилися про звільнення 25 осіб, які перебувають в полоні у бойовиків "ЛНР-ДНР".

Про це повідомила у Фейсбуці прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарина Оліфер. Кучма взяв участь у засіданні в режимі відеоконференції.

"Звільнення незаконно утримуваних осіб стало головною темою сьогоднішньої зустрічі в Мінську. Напередодні Великодня Україна очікує звільнення 25 заручників, які знаходяться на не підконтрольній Україні частини Донбасу. Ми з нетерпінням очікуємо, що люди нарешті зможуть повернуться до своїх родин. Ми також можемо констатувати певний прогрес у справі звільнення нашої льотчиці Надії Савченко і очікуємо її повернення в Україну", - написала Оліфер.

Ключовою темою переговорів, як і раніше, залишаються постійні обстріли з боку бойовиків. Українська сторона підкреслює, що під час продовження бойових дій не можливий прогрес у вирішенні всіх інших питань - політичних, гуманітарних та соціально-економічних. Зокрема, неможливо відновити роботу пішохідного пункту пропуску у Станиці Луганській, який закрили через систематичні обстрілів бойовиками "ЛНР".

"Поки тривають обстріли, не можливий прогрес у вирішенні політичних питань. Вибори на Донбасі можуть відбутися після припинення вогню, виведення іноземних військових підрозділів, відновлення контролю за українсько-російським кордоном, за участю українських партій і українських ЗМІ", - зазначила Оліфер.

Також через обстріли сапери не можуть завершити роботи з розмінування половини з 12-ти узгоджених ділянок, які знаходяться як уздовж лінії зіткнення, так і на самій лінії.

Українська сторона серйозно стурбована погрозами на адресу спостерігачів місії ОБСЄ, безпеку яких є важливою складовою процесу виконання Мінських угод.

"Крім того, напередодні святкування 9 травня ми попереджаємо представників окремих районів Донецької та Луганської областей, що проведення т.зв. параду військової техніки в Донецьку буде прямим і грубим порушенням Мінських угод. Відповідно до домовленостей, все озброєння слід відвести з лінії дотику до місць постійної дислокації, і це відведення мусять підтвердити співробітники СММ ОБСЄ", - підкреслила Оліфер.

Нагадаємо, попереднє засідання Контактної групи не принесло жодних конкретних результатів. Учасники далі домовляються про припинення вогню і обмін полоненими. Окремо обговорено питання проведення виборів на території Луганської та Донецької областей, оскільки бойовики погрожують масштабною війною у разі введення в зону АТО поліцейської місії ОБСЄ, необхідної для проведення виборів.

Після засідання українська сторона передала представникам ОБСЄ список зі 114 заручників бойовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram