ГоловнаСуспільствоВійна

МОЗ не відпускає медиків-волонтерів у відрядження в АТО

Нестача медиків на фронті становить 70%

Міністерство охорони здоров'я блокує роботу Першого добровольчого мобільного госпіталю ім. Пирогова. Про це сьогодні під час мітингу під МОЗ заявив один із засновників ПДМШ Геннадій Друзенко.

Раніше LB.ua вже писав про роботу шпиталю, розквартированого на той момент в Артемівську (а також про місію шпиталю у Хмельницькій області). Медики з різних лікувальних установ і з усієї України приїжджали у шпиталь на ротації завдовжки в один місяць. Для цього на місці роботи їм мусять дати відрядження, для чого має існувати відповідний дозвіл від обласних управлінь охорони здоров'я, а обласні управління, у свою чергу, мусять отримати сигнал від МОЗ.

"МОЗ і конкретно заступник міністра Віктор Шафранський заблокував процес і не дає розпорядження на обласні управління охорони. Незважаючи на те, що ми з Міністерством охорони здоров'я, Міністерством оборони та Генштабом підписали чотиристоронній меморандум, в якому МОЗ зобов'язується дати відповідні розпорядження, - каже Друзенко. - Тому що сьогодні занесли звернення до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, в якому вимагаємо звільнити заступника міністра Віктора Шафранського за те, що він порушує умови меморандуму і позбавляє наших військових конституційного права на отримання медичної допомоги".

Сьогодні з Києва на місце дислокації 44-ї артбригади ЗСУ вирушило п'ять машин ПДМШ, з ними поїхало 16 медиків-волонтерів замість запланованих 29. "Поїхали ті, хто працює в системі Академії медичних наук, і не залежить від Міністерства охорони здоров'я, а також кілька людей, які змогли взяти відпустку за свій рахунок".

Недоукомплектація медиками військових бригад і лікарень на лінії фронту становить, за даними Друзенка, близько 70%. Ця проблема порушувалася також на нещодавній колегії в Міністерстві охорони здоров'я - щоправда, не його керівництвом, а присутніми нардепами. Виживання військових після поранення безпосередньо залежить від того, наскільки своєчасно їм буде надано медичну допомогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram