ГоловнаСуспільствоВійна

BBC відкинула всі альтернативні версії катастрофи MH17

Британці прийшли до висновку, що російський "Бук" збив літак.

BBC відкинула всі альтернативні версії катастрофи MH17
Фото: EPA/UPG

На сайті Русской службы BBC опубліковано текстову версію розслідування "Теорії змови: хто збив MH17?", в якій фактично спростовано всі альтернативні теорії катастрофи рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній".

Нагадаємо, 17 липня 2014 року "Боїнг-777" "Малайзійських авіаліній" вилетів з Амстердама в Куала-Лумпур. У небі над Східною Україною з ним сталося щось, через що він розвалився в повітрі. Усі, хто перебував на борту загинули. Голландська рада безпеки у своїй доповіді заявила, що літак збила зенітна ракета з установки "Бук" російського виробництва.

Незважаючи на це, існує ще кілька теорій того, що сталося, пише BBC.

"Боїнг" було збито бойовим літаком Су-25.

Цю версію експерти відкидають, оскільки цей літак - штурмовик, призначений для того, щоб знищувати танки й іншу техніку з невеликої висоти. Його кабіна не герметизована, і він не розрахований на те, щоб літати на більших висотах і збивати там інші літаки. Піднятися на висоту 10 тисяч метрів, де летів "Боїнг", він здатний, але тільки без озброєння. Якби він вистрілив на такій висоті, то зірвався б у штопор. Су-25 набагато повільніший від "Боїнга-777", тобто він просто не зміг би його наздогнати. І нарешті, він озброєний маленькими ракетами для бою зблизька, які не розраховані на те, щоб збивати літаки на великій відстані.

"Боїнг" було збито бойовим літаком МіГ-29.

Ця версія базується на підробленому знімку, який показали на "Первом канале" через чотири місяці після катастрофи. Його спростували за лічені години після публікації.

Спираючись на відстань між камерою і землею, "Боїнг" мав бути шість кілометрів завдовжки, або ж, якщо це нормальний літак, то він мав перебувати за 300 метрів від камери супутника.

Капітан Волошин.

Версія "Комсомольской правды", яка зі слів анонімного свідка написала, нібито 17 липня 2014 року капітан ВПС України Владислав Волошин вилетів на озброєному Су-25, а повернувся вже без ракет. Капітан після повернення був схвильований і нібито сказав: "Він (літак) опинився не в той час і не в тому місці". "Бі-бі-сі" знайшла цього льотчика, він заявив, що той свідок дійсно служив на базі, але все решту в його розповіді - брехня.

Капітан Волошин
Фото: bbc.com
Капітан Волошин

"Боїнг" було збито не "Буком".

Журналісти "Бі-бі-сі" їздили на місце ймовірного запуску ракети і поспілкувалися зі свідками, які підтвердили, що в той день із землі запустили ракету.

Шлейф диму від ракети, що збила MH17
Фото: bbc.com
Шлейф диму від ракети, що збила MH17

Також вони запустили дрон біля багатоповерхівки, з якої було знято вже знаменитий кадр зі шлейфом диму від ракети, яка збила MH17. Виявилося, що з того місця дійсно видно і дроти, і старий терикон, і передбачуване місце запуску ракети, біля Красного Октября.

Фото: bbc.com

"Боїнг" було збито українським "Буком".

Ця версія також базується на підроблених супутникових фотографіях, опублікованих російською стороною, і була раніше спростована. Крім того, немає жодного свідка запуску ракети з "Бука" з району Зарощенського, звідки нібито стріляли. До того ж, судячи з усього, цей район на той момент не контролювався українською армією.

Урешті-решт розслідування приходить до висновку, що дійсно російський "Бук" із землі збив літак.

"У місті Сніжне, за декілька кілометрів на південний схід від району падіння MH17, я зайшов у багатоповерхівку, величезна діра у стіні якої досі нагадує про наліт українських літаків за два дні до катастрофи лайнера. Тоді тут загинули 11 мирних жителів. У червні-липні 2014 року українські збройні сили тіснили сепаратистів на землі, а з повітря армію підтримувала українська авіація. Імовірно, через це ще за місяць до катастрофи малайзійського лайнера з бази з-під Курська в напрямку українського кордону вийшла велика колона 53-ї зенітно-ракетної бригади російської армії.

Оскільки сепаратисти не мали авіації, українській армії не була потрібна ППО. У сепаратистів ж, навпаки, з'являлися все ефективніші засоби протиповітряної оборони. Втрати української авіації зростали. За три дні до того, як збили "Боїнг", бунтівники збили військовий транспортник Ан-26, що летів на висоті 6,5 кілометра.

Українські військові показали мені зсередини "Бук", дислокований далеко від лінії протистояння з повстанцями. Дивлячись на цю кількість кнопок й індикаторів, одразу стає зрозуміло, що стріляти із цієї установки можуть тільки військові, які пройшли ґрунтовну підготовку", - йдеться в публікації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram