ГоловнаСуспільствоВійна

Командувача Чорноморським флотом РФ Вітка судитимуть заочно

Заочне розслідування розпочато щодо понад 700 кримських військових, прокурорів і суддів

Командувача Чорноморським флотом РФ Вітка судитимуть заочно
Александр Витко

Суд дозволив почати заочне засудження командувача Чорноморським флотом Росії віце-адмірала Олександра Вітка.

Про це на брифінгу повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Військова прокуратура отримала кілька днів тому від Печерського районного суду Києва дозвіл на спеціальне досудове розслідування, тобто заочне засудження, командувача ЧФ РФ Вітка. Це не просто папірець, це велика справа, яка має покарати зрадника", - зазначив генпрокурор.

Він також повідомив, що 31 травня в урядових ЗМІ буде опубліковано 720 повісток та інформацію про початок заочного розслідування проти кримських військових, прокурорів і суддів, підозрюваних у державній зраді.

Луценко сподівається, що до кінця року усіх їх заочно засудять, а їхнє майно буде конфісковано.

Нагадаємо, кримінальне провадження проти Вітка було порушено Генпрокуратурою ще на початку березня 2014 року. Його звинувачують у підбурюванні до державної зради і організації диверсій.

18 квітня кур'єрська служба вручила Віткові повідомлення про підозру і повістку з викликом до прокуратури на 25 квітня. Оскільки Вітко на допит не з'явився, Головна військова прокуратура попросила суд дозволити його затримання для приводу на засідання з обрання запобіжного заходу у вигляді арешту.

26 квітня Вітка оголосили в розшук, який доручено Національній поліції.

Йому інкриміновано забезпечення військової окупації Криму; блокування військових частин ЗС України, транспортних комунікацій, захоплення будівель та споруд органів державної влади України. Усі ці дії призвели до втрати об'єктів державної власності на 1 трлн 80 млрд 352 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram