ГоловнаСуспільствоВійна

Турчинов: Ми змушені готуватися до адекватної відповіді на дії Росії

Щоденні провокації бойовиків можуть перерости в повномасштабну війну

Турчинов: Ми змушені готуватися до адекватної відповіді на дії Росії
Александр Турчинов
Фото: Пресс-служба СНБО

Щоденні збройні провокації з боку бойовиків на Донбасі можуть перерости в повномасштабні військові дії, вважає секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

Про це він заявив на зустрічі з головою Сейму Литви Лоретою Граужинене, інформує офіційний сайт РНБО.

Турчинов і Граужинене обговорили поточну ситуацію в Україні у контексті постійних агресивних дій з боку Росії. На думку секретаря РНБ, європейські країни в пошуках мирного врегулювання ситуації на Донбасі мають чітко розуміти, що "Росія - не третя сторона, а агресор".

"Це з їхньої зброї ведеться вогонь на сході, це їхні солдати вбивають українців, це вони розв'язали війну", - підкреслив Турчинов.

"Ми бачимо, як Росія щодня прицільно обстрілює українські позиції, при цьому використовує нову зброю і відпрацьовує нові прийоми ведення бою, повністю ігноруючи базові позиції Мінських угод... Ми щодня втрачаємо убитими і пораненими наших захисників", - додав секретар РНБО Турчинов.

"Тому ми змушені готуватися до адекватної відповіді на дії Росії. Сподіваємося, що наші стратегічні партнери не будуть тільки спостерігати за загостренням ситуації", - додав він.

На думку Турчинова, єдине, що може стримати Росію - це сильна українська армія.

"Ми активно розвиваємо оборонно-промисловий комплекс, але повністю не можемо забезпечити потреби у всьому спектрі озброєння, необхідного для захисту України... Рішення союзників про військово-технічну допомогу потрібні не після активізації військових дій, а як превентивні заходи", - підкреслив Турчинов.

Сторони також констатували, що поки Росія продовжує агресивні дії і окупацію частини української території, потрібно не скасовувати, а посилювати санкції.

"Впевнена, що Україна з честю пройде всі випробування на шляху до Європи", - підсумувала Граужинене.

Нагадаємо, раніше Турчинов закликав Захід відмовитися від політики умиротворення агресора. На його думку, Москва не збирається виконувати Мінські домовленості, а президент РФ Володимир Путін вже відкрито шантажує Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram