ГоловнаСуспільствоВійна

З початку АТО загинуло 10 тис. українців і понад 20 тис. поранено, - РНБО

Близько 1,8 млн людей були змушені покинути свої будинки.

З початку АТО загинуло 10 тис. українців і понад 20 тис. поранено, - РНБО
Фото: Макс Требухов

Перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Михайло Коваль заявляє про загибель 10 тис. і поранення понад 20 тис. українців з початку проведення антитерористичної операції на Донбасі.

Про це він повідомив на засіданні міжпарламентської асамблеї Верховної Ради, Сейму Литви, Сейму і Сенату Польщі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Також, за його словами, близько 1,8 млн людей були змушені покинути свої будинки.

Коваль наголосив, що постійно фіксуються факти невиконання російськими окупаційними військами Мінських домовленостей у частині, що стосується відведення важкого озброєння.

"З початку 2016 року підтверджено 699 випадків присутності танків, артилерійських систем калібром понад 100-мм, РСЗВ і мінометів поблизу лінії розмежування. Особливу загрозу становить повернення до лінії розмежування реактивних систем залпового вогню", - заявив він. Крім того, перший заступник секретаря РНБО зазначив, що російські війська готуються до активних наступальних дій з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей, а також "пробиття" сухопутного коридору до Криму.

"Введені міжнародні санкції проти РФ залишаються дієвими, але є недостатніми, щоб змусити її відмовитися від агресивних планів щодо України", - зазначив Коваль.

При цьому він підкреслив, що завдання щодо повернення України на Донбас і деокупації Криму вирішується перш за все політико-дипломатичним і міжнародно-правовим шляхом

"Зі свого боку українська сторона робить все можливе для забезпечення реалізації Мінського мирного процесу. Ми припинили активні бойові дії і забезпечили відведення військової техніки згідно з досягнутими домовленостями", - заявив Коваль.

Перший заступник секретаря РНБО закликав присутніх зробити все можливе для відновлення поваги міжнародного права і притягнення до відповідальності тих, хто розпалює міжнародні конфлікти.

Нагадаємо, раніше начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко повідомив про військову загрозу для України з півдня і північного сходу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram