ГоловнаСуспільствоВійна

Одеські сепаратисти, яких обміняли на Солошенка й Афанасьєва, виявилися людьми Суркова

Сепаратисти разом із Сурковим і з Ардзинбою курирували сценарій війни в Одесі.

Одеські сепаратисти, яких обміняли на Солошенка й Афанасьєва, виявилися людьми Суркова
Владислав Сурков
Фото: nnm.ru

Одеські сепаратисти Олена Гліщинська і Віталій Діденко, яких Україна обміняла на Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва, безпосередньо підпорядковувалися першому заступнику радника президента РФ Владислава Суркова Іналу Ардзинбі, який у Кремлі відповідав за перетворення Одеської області на поле битви за сценарієм терористичних організацій "ДНР-ЛНР".

Про це голова Служби безпеки Василь Грицак заявив в інтерв'ю ЛІГА.net

"Гліщинська, яку ми віддали, була на прямому контакті з Ардзинбою. Другий - Діденко, який стрибав від" Альфи" з вікна і поламав собі ноги. Чому він утікав? За ним теж стояв Ардзинба", - розповів він.

Голова СБУ зазначив, що "у зв'язку з провалом проекту "Бессарабія" так звана група ФСБ у московській верхівці звинуватила в цьому групу Суркова-Ардзинби".

"Адже план не вдався. Гібридна війна на півдні з виходом на Європу не почалася. Подивіться аналітику за минулий рік - весна і літо. Що відбувалося в Молдові? Її трусило. Я мав розмову про це з керівництвом спецслужб Молдови. Росіяни провалилися. І це стало предметом серйозних розглядів у Москві", - сказав Грицак.

Відповідаючи на питання, навіщо Москві потрібні дві контактні особи, які разом із Сурковим і Ардзинбою курирували сценарій війни в Одесі, голова СБУ сказав: "Моє скромне припущення: ці люди потрібні для того, щоб вони приїхали і розповіли, яку інформацію передали слідству, як була організована робота з ними, на чому вони прокололися, де провалилися. Усе це треба, щоб проаналізувати недоліки на майбутнє. Ну і, зрозуміло, щоб одне угруповання впливу в московській верхівці завдало удару по іншому".

"Зараз між ними розборки - це наша оперативна інформація. І ці люди, яких ми віддали Москві в обмін на наших патріотів, допоможуть цим групам воювати між собою", - додав Грицак.

Нагадаємо, у квітні минулого року СБУ викрила в Одесі групу з близько 20 осіб, яка збиралася проголосити республіку "Бессарабія". Тоді виявили і вилучили електронне листування з координаторами з РФ і Криму, агітаційні матеріали, електронні носії, карти.

За словами Грицака, сепаратисти планувати утворити "нову республіку" шляхом підриву двох мостів - через лиман і Дністер, через що відрізало б практично піврегіону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram