ГоловнаСуспільствоВійна

Мін'юст відправив Росії запит про видачу українців Клиха і Карпюка

Поки що РФ не відповіла на запити.

Мін'юст відправив Росії запит про видачу українців Клиха і Карпюка
Николай Капрпюк и Станислав Клых
Фото: fakty.ua

Міністерство юстиції відправило російській стороні запит про видачу українця Станіслава Клиха, якого суд Чечні засудив до 20 років в'язниці, для виконання Конвенції про передачу засуджених осіб.

Про це повідомила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Вона також нагадала, що 16 червня Україна відправила Росії запит про видачу Миколи Карпюка, якого засудили в Росії в цій самій справі. Поки що Росія не відповіла на запити.

Севостьянова сподівається, що питання повернення Клиха і Карпюка буде вирішено найближчим часом "на політичному, а не юридичному рівні".

Нагадаємо, 26 травня Верховний суд Чечні засудив українців Карпюка і Клиха до 22,5 року і 20 років в'язниці відповідно. Карпюка заарештували в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го.

Слідком РФ заявив, що Карпюк разом з нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", яка нібито здійснювала злочини в Чечні в 90-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були колишній лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих та інші українці. Проти Карпюка і Клиха свідчив українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

При цьому присяжні в суді визнали Клиха "вартим поблажливості за звинуваченням в участі в банді і вбивствах". Карпюк же, на їхню думку, поблажливості не заслуговує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram