ГоловнаСуспільствоВійна

Україна звинуватила "ДНР" і "ЛНР" у блокуванні звільнення полонених

У Мінську завершилася чергова зустріч Контактної групи з питань Донбасу.

Україна звинуватила "ДНР" і "ЛНР" у блокуванні звільнення полонених
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

У Мінську завершилося чергове засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, основним питанням якого стало питання безпеки.

Про це повідомила у Фейсбуці Дарія Оліфер, прес-секретар представника України Леоніда Кучми.

"Основне питання для української сторони - безпека. На Донбасі тривають обстріли з гармат, заборонених Мінськими домовленостями. Вогонь ведеться, зокрема, і по ділянках, призначених для розмінування. Виконання в повному обсязі блоку безпеки - ключова і важлива умова для подальшого прогресу у вирішенні політичних, соціальних і гуманітарних питань", - підкреслила Оліфер.

Також напередодні про це заявив президент Петро Порошенко, виступаючи на урочистому засіданні Верховної Ради України з нагоди Дня Конституції.

"Звільнення заручників заблоковане. За минулий тиждень ми отримали тривожні сигнали про погіршення ситуації зі звільненням людей. До сімей надходить інформація про те, що їхніх рідних перевели з будівлі Донецького управління СБУ в приміщення СІЗО. Україна вимагає від представників ОРДЛО надати інформацію про місцезнаходження наших громадян. Раніше українська сторона запропонувала провести "день сім'ї", щоб родичі з обох сторін змогли провідати своїх близьких, але й щодо цієї ініціативи ми не отримали відповіді", - повідомила Оліфер.

Підгрупа з економічних питань розпочала свою роботу з вимоги роз'яснити т.зв. "закон про націоналізацію" в ОРДО, інформація про який з'явилася в ЗМІ.

За словами Оліфер, українська сторона розглядає такі дії як "повний демонтаж Мінських угод". Під час дискусії представники ОБСЄ і Росії погодилися з тим, що такі дії є незаконними і суперечать Мінським домовленостями. Після цього представник ОРДО повідомив, що інформація про т.зв. "націоналізацію" не відповідає дійсності.

"Складно проходить робота політичної підгрупи. З ініціативи української сторони на наступній зустрічі, яку заплановано на 13 липня, учасники засідання повинні обговорити створення підгрупи для відновлення контролю Києва над українсько-російським державним кордоном", - додала прес-секретар Кучми.

Нагадаємо, попередня зустріч Контактної групи пройшла 15 червня. Тоді українська сторона констатувала, що ситуація в зоні АТО не покращується, а навпаки - радикально погіршується, а кількість обстрілів щодня збільшується.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram