ГоловнаСуспільствоВійна

ГПУ і СБУ знайшли на базі полку "Дніпро-1" списану зброю і боєприпаси з зони АТО (оновлено)

Спецоперацію розпочали вранці в середу

Генеральна прокуратура і Служба безпеки України вранці в середу здійснили рейд на базу полку патрульної служби поліції особливого призначення "Дніпро-1".

Як заявили в прес-службі ГПУ, спецоперацію проводять для вилучення зброї та боєприпасів, які були викрадені та вивезені із зони проведення АТО.

боєприпаси, Дніпро-1
Фото: gp.gov.ua
боєприпаси, Дніпро-1

"Виявлено рекордну кількість незаконної зброї, боєприпасів і вибухових речовин, які викрадені, вивезені із зони АТО як вже списане військове майно, що використовувалося під час сутичок з бойовиками терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР", - заявили в ГПУ.

Оновлення. Зброю планувалося перевезти до Києва, заявив на брифінгу начальник департаменту розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Володимир Гуцуляк.

"Встановлено, що в зазначеному місці (...) у непристосованих приміщеннях зберігалася ця зброя і були обґрунтовані підозри вважати, що значна її частина або вся зброя могли призначатися для переміщення в напрямку Києва по Україні", - розповів він.

Гуцуляк підкреслив, таке переміщення арсеналу зброї спричинило б "ризики потрапляння зброї до рук кримінальних елементів". За словами начальника департаменту, поширення зброї і боєприпасів спричинило б негативні наслідки "на тлі кратного зростання злочинності на вулицях наших міст".

Він спростував заяву "Дніпра-1" про те, що ця зброя знаходилася на офіційному обліку. "Зброя - це не картопля, є нормативний перелік документів, відповідно до якого вона має зберігатися", - сказав він.

Відповідаючи на питання агентства "Інтерфакс-Україна"про те, чи буде затримано причетних до незаконного зберігання зброї, Гуцуляк сказав: "Зараз спецоперація ще триває, і наша мета - знайти всю зброю, яка незаконно знаходиться в цьому місці дислокації. А потім вже буде встановлено коло осіб, причетних до її зберігання і можливого поширення, в тому числі, і збуту. Буде надано відповідну оцінку, людей притягнуть до відповідальності".

Нагадаємо, "Дніпро-1" виник на базі спецбатальйону міліції, який у вересні 2014 року було перетворено на полк.

У березні 2015 року були затримані декілька колишніх бійців "Дніпра-1" в рамках розслідування кримінальної справи про вбивство офіцера СБУ Віктора Мандзіка. Його застрелили під час спроби затримання фур із контрабандою, які намагалися переправити на територію так званої "ДНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram