ГоловнаСуспільствоВійна

У Донецькій області викрили 459 фіктивних переселенців, які отримували пенсії

СБУ перевіряє місця масової реєстрації переселенців.

У Донецькій області викрили 459 фіктивних переселенців, які отримували пенсії
Фото: Макс Левин

Співробітники Служби безпеки виявили незаконні пенсійні виплати 459 фіктивним переселенцям на суму близько 500 тис. гривень щомісяця в Донецькій області.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

"Припинено незаконні виплати пенсій 459 особам на загальну суму близько 0,5 млн гривень щомісяця", - йдеться в повідомленні.

Спецслужба також виявила і скасувала 655 неправомірно отриманих довідок особами, які відсутні за місцем реєстрації та фактично проживають на території, підконтрольній терористичним організаціям "ДНР" і "ЛНР".

Зараз СБУ перевіряє місця масової реєстрації переселенців.

Нагадаємо, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей не виплачують українські пенсії і соцвиплати. Щоб їх отримати, жителям необхідно виїхати на контрольовану Україною територію і постійно там проживати. На практиці ж частина жителів "ДНР" і "ЛНР" лише реєструються в Україні, але жити повертаються назад.

До січня 2016 року переселенці зобов'язані були раз на півроку продовжувати відповідну довідку. Після скасування цього зобов'язання СБУ і Мінсоцполітики вирішили перевірити, чи законно біженці отримують соцвиплати, і припинили нараховувати гроші 450 тис. осіб. Згодом виплати відновили 80 тис. переселенців, які довели, що отримують їх законно.

У червні уряд запровадив перевірки місць проживання переселенців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram