ГоловнаСуспільствоВійна

Bellingcat: Росія вручила понад 10 тисяч бойових медалей у 2014-2015 роках

Дослідники знайшли очевидний доказ російського вторгнення в Україну.

Bellingcat: Росія вручила понад 10 тисяч бойових медалей у 2014-2015 роках
Президент России Владимир Путин награждает полковника Вадима Байкулова звездой героя РФ
Фото: EPA/UPG

Британський портал Bellingcat на підставі відкритих даних виявив, що в період 2014-2015 років Росія різко збільшила кількість вручених бойових медалей порівняно з попередніми роками. За цей час було видано не менш ніж 10 тисяч медалей "За бойові заслуги", "За відвагу", медалей Суворова і Жукова.

Про це йдеться в новому дослідженні порталу, оприлюдненому в середу.

Дослідники наголошують, що кількість вручених медалей зросла після активних бойових дій в Україні (серпневе вторгнення, бої за Донецький аеропорт і Дебальцеве), а потім знижувалася, але все одно не припинялася.

На думку дослідників, це очевидний доказ того, що російські військові брали участь у війні на Донбасі.

"Наявні дані вказують на те, що у 2014 і 2015 рр. кількість вручених медалей раптово і різко зросла порівняно з кількістю медалей, які вручали до 2014 р. Найочевидніший доказ активної участі російських військовослужбовців у бойових діях - значне число вручених медалей «За бойові відмінності». З 07.11.2014 р. по 18.02.2016 р. було вручено 4300 таких медалей. Це вказує на те, що в цей період російська армія брала активну участь у великих бойових діях. Окрім того, значна кількість вручених медалей трьох інших типів не характерна для країни, які не ведуть бойових дій. Таким чином, представлені дані вказують на те, що в розглянутий період було вручено понад десять тисяч медалей усіх чотирьох типів", - йдеться в матеріалі.

Навіть якщо припустити, що кожен російський військовий отримав по медалі (що малоймовірно), то у вторгненні на Донбас брали участь близько 10 тисяч російських військових. Але, радше за все, безпосередню чи опосередковану участь у конфлікті на сході України брали десятки тисяч російських військовослужбовців.

При цьому російська армія напевне брала участь у бойових діях на сході України і на спокійніших етапах війни після підписання других Мінських угод у лютому 2015 року.

Нагадаємо, що офіційно в період між 2008 роком (війна з Грузією) і до вересня 2015 року (війна в Сирії) Росія ніде не воювала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram