ГоловнаСуспільствоВійна

Контактна група підтвердила дотримання режиму тиші на Донбасі

Ключовим питанням на наступному засіданні буде звільнення полонених.

Контактна група підтвердила дотримання режиму тиші на Донбасі
Фото: Макс Левин

Тристороння контактна група констатувала дотримання режиму припинення вогню, оголошеного з 1 вересня 2016 року в зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі.

Про це повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми у Фейсбуці.

"Контактна група ще раз підтвердила: режим припинення вогню повинен мати безстроковий характер. На 13 вересня запланована позачергова відеоконференція, де одним з головних питань будуть доповіді спостерігачів ОБСЄ і офіцерів СЦКК про дотримання режиму тиші на постійній основі", - написала вона.

Оліфер також зазначила, що через відсутність прогресу в питанні звільнення заручників, Україна запропонувала поставити його як ключове на наступному засіданні в Мінську, яке заплановане на 21 вересня.

"Ми сподіваємося, що ця зустріч все-таки приведе до конкретного результату - звільнення людей", - підкреслила вона.

У рамках роботи гуманітарної підгрупи Україна закликала сторони дотримуватися протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах. Цей документ забороняє втягнення неповнолітніх у військові дії. Україна також вітає всі ініціативи Міжнародного Комітету Червоного Хреста, спрямовані на допомогу дітям Донбасу, зокрема, тим, хто живе у "сірій" зоні.

Українська сторона висловила стурбованість організацією так званих "праймериз", які готуються на окупованих територіях і нагадала, що подібні заходи суперечать Мінським домовленостями.

В рамках роботи економічної підгрупи була досягнута домовленість про запуск залізничних перевезень на гілці Попасна - Стаханов, а також остаточне відновлення і запуск перегону Микитівка - Майорськ. Робота цих двох напрямків необхідна для поставок вугілля на українські ТЕЦ.

Також Контактна група вкотре зробила акцент на необхідності відкриття КПВВ в Золотому з боку ОРЛО.

Нагадаємо, на засіданні 26 серпня українська сторона в присутності представників ОРДЛО заявила про необхідність припинення вогню з 1 вересня, аби діти могли відвідувати школи. Також Київ заявив про готовність піти на серйозні компроміси для негайного звільнення своїх громадян з полону бойовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram