ГоловнаСуспільствоВійна

Україна вимагає від РФ скасувати вироки чотирьом засудженим кримським татарам

МЗС закликає продовжити тиск на РФ з метою припинення порушень прав людини в окупованому Криму.

Україна вимагає від РФ скасувати вироки чотирьом засудженим кримським татарам
Фото: Facebook/Vladislav Ryazantsev

Міністерство закордонних справ вимагає від Російської Федерації скасувати вироки чотирьом засудженим кримським татарам і закликає міжнародне співтовариство продовжити тиск на Москву для припинення порушень прав людини в окупованому Криму.

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням Північно-Кавказького окружного військового суду (м.Ростов-на-Дону) від 7 вересня 2016 року засудити громадян України, незаконно арештованих на початку 2015 року ФСБ РФ на окупованій території АР Крим за обвинуваченням в організації діяльності терористичної організації, та ув’язнити Руслана Зайтуллаєва на 7 років, Ферата Сайфуллаєва, Рустема Ваітова та Нурі Прімова на 5 років. Судовий процес у справі згаданих громадян України є яскравим свідченням триваючих репресій російської окупаційної влади по відношенню до кримськотатарського народу", - йдеться в повідомленні.

У МЗС також повідомили, що російський суд ігнорував надані захистом докази про непричетність громадян України до терористичної діяльності, здійснення або планування яких-небудь насильницьких дій.

"Ми рішуче засуджуємо організований російською владою черговий судовий фарс та вимагаємо від Російської Федерації негайного скасування вироку. Ми також закликаємо міжнародну спільноту продовжити тиск на Москву з метою негайного припинення масштабних порушень прав людини та звільнення усіх політичних в'язнів та незаконно утримуваних громадян України", - підкреслили у відомстві.

Нагадаємо, сьогодні суд виніс обвинувальний вирок чотирьом кримським татарам - Зайтуллаєв був засуджений до 7 років ув'язнення, Сайфуллаєв, Ваітов і Прімов отримали по п'ять років колонії загального режиму. При цьому, вирок виявився м'якшим, ніж просили прокурори. Вони вимагали для Зайтуллаєва 17 років колонії суворого режиму, для Ваітова і Прімова - по 7 років виправної колонії, а для Сайфуллаєва - 8 років.

Суд над кримськими мусульманами розпочався у червні. Їх заарештували взимку 2015 року в Севастополі за звинуваченням в участі у ісламській організації "Хізб ут-Тахрір".

"Хізб ут-Тахрір" - міжнародна мусульманська політична організація. Її офіційно задекларованою метою є встановлення ісламської держави і мусульманського способу життя. Ця організація заборонена в Росії, Казахстані та Німеччині, а в Україні та інших країнах вона може діяти легально.

Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" в 2003 році, включивши до списку 15 об'єднань, названих терористичними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram