ГоловнаСуспільствоВійна

Береза просить перевірити можливу причетність шахтоуправління "Покровське" до фінансування терористів "ДНР"

Згідно з держреєстром, володіє шахтою бізнесмен з Кіпру Дінос Паспалідес 

Береза просить перевірити можливу причетність шахтоуправління "Покровське" до фінансування терористів "ДНР"
Шахтоуправление "Покровское"

Народний депутат Юрій Береза просить Генпрокуратуру і Службу безпеки перевірити можливу причетність шахтоуправління "Покровське" до фінансування терористів "ДНР".

Про це повідомив у своєму блозі на Цензор.НЕТ.

"Не буду уточнювати, хто саме з місцевих поділився інформацією, тому що це дуже небезпечно. Але знайшов підтвердження цих даних і в ЗМІ. Отже, з великою часткою ймовірності кошти сепаратистам люб'язно надає Шахтоуправління "Покровське", яке розташоване в підконтрольному ВСУ Красноармійську. А ось головний офіс групи "Донецьксталь", до якої належить шахта, базується в окупованому Донецьку", - повідомив нардеп.

"Згідно з держреєстром, володіє шахтою бізнесмен з Кіпру Дінос Паспалідес, "чесне" ім'я якого, до речі, фігурує в скандальних Панамських документах. Але, очевидно, не всі шахтарські гроші ховаються в офшорах. Частина з них все-таки доходить до України. Точніше - долітає . У вигляді снарядів", - зазначив Береза.

За його словами, групу "Донецьксталь" контролює людина з оточення Януковича - російський олігарх Віктор Нусенкіс. У січні 2015 року слідчі СБУ в Запорізькій області підозрювали його у фінансуванні "ДНР".

"Було порушено кримінальне провадження за фактом фінансування тероризму за попередньою змовою групою невстановлених посадових осіб холдингу компаній Групи "Донецьксталь",  до якої  входять ПрАТ "Шахтоуправління "Покровське", ПАТ "Макіївкокс", ПАТ "Ясинівський коксохімічний завод" та інші філії. На деяке майно було накладено арешт, про що свідчить постанова Апеляційного суду Запорізької області", - наголосив нардеп.

У суді було встановлено, що окремими посадовими особами зазначених підприємств та іншими невстановленими особами з метою фінансового та матеріального забезпечення терористичної організації "Донецька Народна Республіка" через Бердянський морський торговельний порт (Запорізька область) переміщено за межі України з наступною реалізацією близько 37 тис. тонн коксохімічної продукції (кокс ливарний, коксовий горішок) на суму 100 млн грн.

"Схема цинічна й нахабна. Але яким же було моє здивування, коли я дізнався, що кричущу справу все-таки "зам'яли" ще у вересні 2015 року. Чому, хто і на якій підставі? Хочу запитати у генпрокурора Юрія Луценка та голови СБУ Василя Грицака. Вимагаю перевірити наведені факти, а також можливу причетність ШУ "Покровське" до фінансування терористів. Зокрема, посадових осіб підприємства президента ПрАТ Байсарова Леоніда Володимировича, директора - Головка Юрія Івановича та головного інженера - Янжула Олексія Сергійовича", - резюмував Береза.

Нагадаємо, житель Вінницької області отримав 14 років в'язниці за шпигунство на користь "ДНР".  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram