ГоловнаСуспільствоВійна

У Мінську вирішили продовжити реалізацію розведення сил на Донбасі

На 7 жовтня відведення сил заплановане у Петровському, а 9-го - у Станиці Луганській.

У Мінську вирішили продовжити реалізацію розведення сил на Донбасі
Фото: cow.org

На сьогоднішньому засіданні Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу ключовим питанням порядку денного стало порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків.

Про це повідомила прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Фейсбуці

"Представники ОРДЛО продовжують обстріли, в тому числі, і на ділянках, де має відбутися розведення сил і засобів - Станиці Луганській та Петровському. Зокрема, 30 вересня та 3 жовтня Петровське було обстріляно з гранатометів; у період з 22 вересня по 4 жовтня Станиця Луганська була обстріляна 18 разів. Слід зазначити, що обстріли відбуваються вночі, коли ситуацію не контролює СММ ОБСЄ. У той же час Україна послідовно виконує взяті на себе зобов'язання щодо виконання цього рішення і всього комплексу Мінських угод", - написала Оліфер.

Вона підкреслила, що саме тому реалізація рамкового рішення буде продовжена - 7 жовтня відведення буде відбуватися в Петровському, а 9 жовтня - у Станиці Луганській.

"Особливо наголошую: відвід відбудеться тільки за умови відсутності обстрілів, одночасного відводу з протилежного боку і під контролем СММ ОБСЄ", - зазначила Оліфер.

Контактна група продовжує роботу з визволення заручників і наполягає, щоб бойовики надали реальні списки людей, яких вони просять звільнити.

В роботі гуманітарної підгрупи взяла участь уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Вона порушила питання незаконного вивезення українських дітей з прийомних сімей на територію Росії.

Окремо Україна порушила питання про незаконне утримання в СІЗО Москви українського журналіста Романа Сущенка.

Також українська сторона жорстко поставила питання про так звані "праймериз" на окупованих територіях.

"Ми розцінюємо цей захід як спробу зриву Мінського процесу в політичній частині, оскільки цей псевдовиборчий процес відбувається всупереч Мінським угодам, де чітко вказано, що вибори повинні пройти за українським законодавством", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, за останні два тижні сепаратисти двічі зірвали Skype-конференцію Тристоронньої контактної групи з питання дотримання режиму припинення вогню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram