ГоловнаСуспільствоВійна

Експертиза СІЗО Грозного визнала українця Клиха психічно здоровим

Правозахисниця передбачає, що Клих міг зійти з розуму через тортури.

Експертиза СІЗО Грозного визнала українця Клиха психічно здоровим
Станислав Клых
Фото: fakty.ua

Судово-психологічна експертиза Станіслава Клиха, засудженого російським судом до 20 років ув'язнення за звинуваченням в участі в Чеченській війні проти РФ, показала, що він психічно здоровий і може брати участь в суді.

Про це повідомила російська правозахисниця Зоя Светова в ефірі телеканалу "112 Україна".

Раніше вона повідомляла, що Клих, ймовірно, втратив розум і заявив, що хоче, щоб його інтереси захищав співак Стас Михайлов.

"І те, що ми тепер бачимо - його психіка була дуже сильно порушена. Можна говорити про те, що він збожеволів. І найбільше мене вражає, що в СІЗО Грозного, де за наполяганням адвокатів проводилася судово-психологічна експертиза, яка постановила, що нічого страшного з ним немає, що він може міститися в СІЗО, що він може брати участь у судовому засіданні", - розповіла Светова.

"Чому я так цікавлюся долею Станіслава Клиха? До мене вже кілька років тому, як тільки заарештували Стаса, звернулася його мама, щоб я знайшла його в одному з російських СІЗО. І я робила багато запитів, підключала багатьох правозахисників, державного омбудсмена - і ніхто не міг його знайти. Буквально дивом вдалося його знайти в СІЗО П'ятигорська, я попросила Марину Дубровину туди поїхати", - додала правозахисниця.

За її словами, Дубровіна після першої ж зустрічі з Клихом повідомила, що Стаса дуже сильно катували.

"Тепер це вже відомо, опубліковано його свідчення про те, що його страшно катували, змушуючи зізнатися у найстрашніших злочинах, яких він не скоював. Він говорив про зовсім жахливі тортури. По-моєму, йому струм приєднували до статевих органів, його підвішували, йому щось кололи, в результаті він визнав все", - повідомила Светова.

Вона зазначила, що Клих не симулює і його не можна тримати у в'язниці і не можна судити.

Нагадаємо, 26 травня Верховний суд Чечні засудив українців Карпюка і Клиха до 22,5 років і 20 років в'язниці відповідно. Карпюка  заарештовано в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го.

Слідком РФ заявив, що Карпюк разом з нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", яка нібито здійснювала злочини в Чечні в 90-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були колишній лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих і інші українці. На Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофеєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк

При цьому присяжні на суді визнали Клиха таким, що "заслуговує поблажливості за звинуваченням в участі в банді і вбивствах". Карпюк, на їхню думку, поблажливості не заслуговує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram