ГоловнаСуспільствоВійна

Геращенко: Росія штовхає Україну до визнання "Л/ДНР", шантажуючи заручниками

"Москва і її маріонетки розробляють все більш цинічні сценарії".

Геращенко: Росія штовхає Україну до визнання "Л/ДНР", шантажуючи заручниками
Фото: Макс Требухов

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко вважає, що Росія штовхає Україну до визнання терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР", шантажуючи країну заручниками.

Такий висновок вона зробила з сьогоднішніх заяв міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, який брав участь в 23-му засіданні Ради міністрів ОБСЄ в Гамбурзі.

"Складність в питаннях щодо врегулювання цієї кризи пов'язана з тим, що українські представники вередують і всіляко уникають прямої розмови з донеччанами. Хоча тільки ця розмова і може дати результат для конкретних прізвищ, місць, де затримуються люди. Але спроба завжди піти від прямого контакту ускладнює виконання Мінських домовленостей, тому що вони буквально рясніють положеннями, які вимагають узгодження цілої низки питань між Києвом і Донецьком та Луганськом", - заявив він журналістам у Німеччині (цитата з сайту МВС РФ).

Геращенко вважає, що це неприкритий шантаж.

"Тактика Москви зрозуміла і очевидна - нас підштовхують і змушують визнати "республіки", при цьому грають на дуже делікатних речах, на заручниках, на їхніх сім'ях, яких зараз активно і цинічно втягують в ці процеси ... Отже, ми повинні зрадити Україну, визнати бойовиків і неіснуючі республіки, до цього наполегливо підштовхує Москва, шантажуючи безцінним - життям наших громадян, які перебувають в заручниках. В цьому напрямку Москва і її маріонетки розробляють все більш цинічні сценарії", - написала Геращенко у фейсбуці.

Нагадаємо, 7 грудня на засіданні гуманітарної підгрупи в Мінську, де працює Геращенко, представники України запропонували звільнити 42 полонених, утримання яких сепаратисти визнали, в обмін на звільнення 228 осіб зі списку тих, кого вимагає "ДНР". Однак сепаратисти таку пропозицію відкинули, повідомивши, що готові звільнити лише вісім чоловік.

Своєю чергою, представники "ЛНР" підтвердили утримання лише шести полонених, але відпустити їх готові лише в обмін на звільнення понад 440 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram